De werking van de Beatrixmolen

De werking van de Beatrixmolen De wieken van de molen zijn verbonden met de gietijzeren molenas. Deze molenas loopt dwars door de kap van de molen. Aan de molenas zit het enorme bovenwiel. Dit bovenwiel laat de koningsspil draaien. De koningsspil staat verticaal in de molen. Onder deze koningsspil zit het grote spoorwiel. Het spoorwiel zet de twee steenrondsels in beweging. Vanaf de steenrondsels lopen er twee steenspillen naar de daaronder gelegen steenkoppels. Deze spillen laten dan de bovenste stenen draaien om te kunnen malen. Een maalstoel bestaat uit een grote kuip en een voorraadbak voor het graan ook wel “kaar” genoemd. In de kuip liggen de twee maalstenen. De bovenste maalsteen is de “loper”, de onderste steen de “ligger”. Deze laatste steen draait niet. Via het gat in het midden van de loper wordt het graan vanuit de kaar tussen de maalstenen gebracht. Door het gewicht en de wrijving van de loper wordt het graan dan tot meel vermalen. Het meel belandt in de maalbak, waaraan de zak is vastgemaakt. Het spoorwiel, met links het steenrondsel, dat verbonden is met de steenspil. Op de onderste foto wordt de steenspil in het werk gezet om te kunnen malen. Het maalgoed wordt opgevangen in een kuip. Dit is een houten bekisting om de stenen heen. Via een gat in de meelring, waar de kuip op rust, valt het meel door de meelpijp naar beneden. Onder aan deze pijp zit de maalbak waar de molenaar het meel met de hand controleert voordat het in de zak glijdt. De maalgroeven in de stenen brengen het meel al malend naar de buitenkant van de stenen. De afstand tussen de twee maalstenen is regelbaar. Hierdoor kan de molenaar de fijnheid van het meel afstellen. Ook de groeven in de maalstenen (het “bilsel”) bepalen de kwaliteit van het meel. Door de wrijving van de twee stenen op elkaar slijt het bilsel na veel malen. Dan moet de molenaar nieuwe groeven in de stenen aanbrengen. Dit opnieuw aanbrengen van de groeven wordt ook wel “billen” genoemd. Voordat het graan tot meel vermalen is wordt er dus heel wat werk verzet!


Naamgeving

De Beatrixmolen had toen ze gebouwd was geen naam gekregen. Pas in 1938, toen de huidige koningin geboren werd, werd de molen zo genoemd. In 1955 kreeg de molen bij herstelwerkzaamheden een nieuwe rietbedekking. Op dat moment werd ook meteen de naam “Beatrixmolen” zichtbaar op de molen aangebracht.

Molenaar

Als u wilt weten wanneer de Beatrixmolen geopend is, of wanneer u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de vrijwillige molenaar Peter Lieskamp, tel. 0487-524557. Of kijk onder het kopje 'Contact'.

De Beatrix

  • De Beatrix

Nieuws

Bezoek de molen!

Bezoek de molen op een zaterdag of neem contact met ons op!

Molendatabase

Hier kunt u informatie vinden over de Beatrix maar ook over alle andere molens in Nederland. .